Günümüzde, ilişki ve iletişim büyük önem taşımaktadır. İlişkilerini iyi yönetebilen kişiler, hayatın hemen her alanında amaçlarına kolay ulaştıklarını görmekteyiz. İlişkileri yönetemeyen kişilerin ise, amaç geliştirmekte zorlandıkları ve başarıyı yakalayamadıkları yadsınamaz.
İlişki denildiğinde aklımıza gelen ilk şey iki kişi arasında gerçekleşen süreç düşünülmektedir. İlişki danışmanlığı, kişilerin ilişki kalitesini yükseltmek ve daha nitelikli ilişkiler geliştirmesine olanak sağlamaktadır.
İlişki Danışmanlığı, olması istenilen birliktelik ve bu birlikteliğe uygun koşulların sağlanması için kişilere destek olur. Kişileri, iletişim konusunda bilinçlendirerek ilişkilerinin daha nitelikli bir düzeye ulaşmasına yardımcı olur. İlişki danışmanlığı desteğine talep her geçen gün artmaktadır ve daha fazla tercih edilmektedir.
İlişki Danışmanlığı, kişilerin ilişkisini farklı bir açıdan görmesi sağlanır. Gelişen farkındalıkla birlikte sistemli olarak kişilerin kötü ilişkilerinin iyileştirilmesi, gerektiğinde ilişkilerini değiştirmesi ve geleceğe yönelik daha sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi için çalışmalar yapılır.
İlişki Danışmanlığı, bireylerin karşısındaki kişileri daha iyi tanıyabilmelerini, ilişkilerinde farkındalık kazanmalarını, güven ilişkisi geliştirmelerini, girişken davranış kazanmalarını, algı sürecini yönetebilmelerini, uyumsuzluk ve çatışmayı çözebilmelerini destekler. Diğerleriyle iletişim geliştirmesi, etkin dinleme becerisi, empatik yaklaşabilmesi, etkili sorular sorabilmesi, kararlılık ve sınır oluşturabilmesi gibi beceriler kazandırır.
Ayrıca, kaygı ve stres yönetimi, öfke kontrolü, zor insanlarla baş etme, uyumsuzluk ve kişiler arası çatışmayı çözebilmeye yönelik donanım oluşturur. Böylece bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarını ve bilinçli kararlar vererek kendine olan güvenlerinin gelişmesini sağlar.
İlişki Danışmanlığı, bireylerin kişiler arası ilişkilerinde denge kurabilmesini, herkes için uyumlu ve doyum sağlayan bir ilişki oluşabilmesini destekler.
Bu alanı uzmanlık alanı olarak seçen koçlar ve danışmanlar içinde, kendi ilişki becerilerini geliştirmeleri, kişiler arası ilişkilerde denge kurabilmesi, etkili ve nitelikli ilişkiler geliştirebilmelerini yaşamın bir parçası haline getiren bir anlayış sunar.
Aile ve evlilik terapisi uzmanlık eğitimini kimler alabilir?
Aile ve evlilik terapisi uzmanlık eğitimine,
- Tıp
- Aile danışmanları,
- Sosyal hizmet,
- Psikoloji,
- Sosyoloji,
- Psikolojik danışmanlık ve rehberlik,
- Ebelik,
- Hemşirelik
- Çocuk gelişimi
- Anaokulu
- Aile ve tüketici bilimleri gibi bölümlerin mezunları ve öğrencileri katılabilir.